Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill satsa på hästar

Utvecklingsutskottet har tillsatt en utredning som ska titta på hur hästnäringen kan utvecklas i Hudiksvalls kommun.

Annons

På senaste mötet för kommunstyrelsens utvecklingsutskott fick politikerna information om hästnäringen i landet och i länet. En snabbt växande näring som varje år omsätter miljarder. I Gävleborgs län omsätter hästnäringen 1,3 miljarder kronor varje år, plus de spridningseffekter som hästverksamheterna ger. I länet ger hästnäringen mellan 600 och 650 heltidsarbeten.

– Det här är en väldigt intressant näring och vår kommun är av tradition väldigt hästtät, säger Anita Olsson som är utredare på kommunledningskontoret.

För några veckor sedan deltog hon på en seminariedag i Bollnäs där hästnäringen diskuterades. Hon fick i uppgift att vidareförmedla den informationen till politikerna i utvecklingsutskottet.

– Det är en näring som behöver uppmärksammas och inte bara ses som en lek för unga tjejer. På 40 år har antalet hästar tolvdubblats i länet, säger Anita Olsson.

Utvecklingsutskottet har tillsatt en utredning som ska titta på hur hästnäringen skulle kunna utvecklas i Hudiksvalls kommun. Det finns också tankar om att ett framtida samarbete kring hästnäringen med närliggande kommuner.

– Jag hoppas att vi kan ha ett första möte innan sommaren. Det här är en viktig och prioriterade näring för kommunen, säger Jonas Holm (M), kommunalråd.

Han vill att flera representanter ska vara delaktiga i de framtida diskussionerna, han tycker att det är viktigt att representanter från hästbranschen ska vara med och utveckla hästnäringen.

– Jag tror att det finns många kreativa idéer som vi måste ta tillvara på. Jag tror att det finns mycket att arbeta med bland annat ur en turistsynpunkt. Och hästnäringen kan generera fler arbetstillfällen, säger Jonas Holm.

Mer läsning

Annons