Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen svarar på Skolbyns klagan: "Vi saknar resurser"

/

I ett brev till Hudiksvalls kommun har personalen på Skolbyn uttryckt oro och missnöje angående deras arbetsmiljö. Nu har kommunen svarat.

Annons

– Det ligger mycket i vad de säger. Jag förstår problemet och det är ett generellt problem. Det finns jättemycket att göra i skolan men vi saknar resurser, det är kommunens oförmåga att göra rätt prioriteringar, säger kommunalråd Daniel Pettersson.

Läs mer: Lärarbrist skapar dålig arbetsmiljö – Skolbyns personal klagar till kommunen

Vidare berättar han att Hudiksvalls kommun i dagsläget lägger mer resurser än vad de egentligen har, på just skolan.

– Vi jobbar stenhårt med att få ordning på ekonomin. Kommunen läcker, vi måste hitta nya lösningar för att spara in där det går och kanalisera om dit det behövs.

Ordförande för lärandenämnden Gerd Olsson menar att det är bristen på behöriga lärare som ställer till det.

– Det största hotet mot skolan i Sverige är att vi inte har några behöriga lärare att ta av. Det är ett ansträngt läge, men vi gör allt vi kan för att höja utbildningen i Gävleborg och då är det på den nivån man måste börja.

Läs även: Skolan saknar 64 lärare

Läs även: Svårt att rekrytera

Lärarna på Skolbyn uttrycker en misstro till att kommunen ansökt om de statliga bidrag som finns att tillgå, då de inte märkt av lågstadiesatsningarna som skulle göras. Enligt Daniel Pettersson beror det på att satsningen är kraftigt försenad på grund av den nationella kris som påverkar satens budget.

Även om satsningen är försenad berättar Gerd Olsson att kommunen har ansökt och fått beviljat 6,7 miljoner av staten. Pengar som de bland annat kommer att använda till att anställa personal, personer som underlättar för lärarna, så att lärarna kan fokusera på sitt arbete.

Om att lärare på Skolbyn funderar på att söka förflyttning säger Daniel Pettersson att han är osäker på om läget är bättre på någon annan skola, då problemet är generellt.

– Många lärare är utbildade till pedagoger, men jobbar nu mer som kommunala administratörer och det skapar en frustration. De har inte sökt yrket för dokumentationens skull utan för att arbeta med barn och deras utveckling.

Läs även: Skolverket: Lärarbristen alarmerande

På grund av lärarbristen har personal på Skolbyn, som tidigare varit resurs till barn med särskilda behov, gått över till att undervisa.

– Skolverket går stenhårt på att man ska integrera alla elever, för att förbereda dem för vuxenlivet. Därför buntar man ihop alla i samma klassrum, även personer med särskilda behov. Jag tycker att det är fel, det måste finnas individuella förberedelser, säger Daniel Pettersson.

Lärandenämnden kommer att ta beslut i detaljbudgeten den 7 december. Men enligt Gerd Olsson innebär det inte mer pengar till skolorna.

Mer läsning

Annons