Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen satsar på aktier

/
  • Genom att lägga mer av pengarna i aktier hoppas kommunen att få en bättre avkastning.

Genom att öka risken och alternativen för sparpengarna hoppas kommunen på en bättre framtida avkastning.

Annons

Det handlar om två delar i kommunens pengahantering som föreslås få ändrade regler.

Dels är det pengarna efter försäljningen av Hudiksvalls Energiverk, 143 miljoner kronor. En del av dessa pengar har använts till att betala av lån (58 miljoner kronor) och en del har investerats i optofibernätet (24,5 miljoner kronor) men mycket finns alltså kvar. Dels är det också de pengar som avsätts till pensioner. Pensionspengarna kommer i sin tur från skatteintäkter.

Nu föreslås att en större andel av pengarna ska investeras i aktier. Tidigare hade pengarna efter värmeverket placerats till 80 procent i svenska räntepapper och till 20 procent i aktier. Nu blir fördelningen 60 procent räntepapper och 40 procent aktier.

– Det här kommer att tas upp för beslut i kommunstyrelsen den 3 juni, säger Marie Nordborg vid kommunens ekonomiavdelning och påminner om att det än så länge handlar om ett förslag.

En skillnad mot förut är att pengarna placeras under längre tid, mellan fem och tio år, jämfört med tidigare upp till fem år.

En välkommen förändring för de som skickar räkningar till kommunen är att de nu föreslås få betalt snabbare. Tidigare betalade kommunen räkningarna 30 dagar från att de kommit in, medan man i förslaget säger att räkningarna ska betalas 30 dagar från fakturadatum.

Mer läsning

Annons