Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen riskerar fondförlust

/

Hudiksvalls kommun riskerar att förlora runt 18 av de 23 miljoner kronor som var placerade i konkursade Weavering räntehedgefond. Knappt 5 miljoner har återbetalats till kommunen, och mer tycks det inte heller bli.

Annons

– Vi har fått besked från Stockholms tingsrätt, om att vi sannolikt inte får mer än så, bekräftar kommunens ekonomichef Anders Svedman.

Hudiksvalls kommun hade ungefär fem procent av sina placeringar i Weavering Fonder AB Räntehedgefond. När problemen i det Londonbaserade moderbolaget seglade upp i fjol, beslutade kommunen att sälja sina andelar i det svenska bolaget, 12 mars 2009.

Betalningen uteblev, och det visade sig snart att fonden var kraftigt övervärderad. Ungefär en tredjedel av det uppgivna värdet fanns kvar. Sedan dess har utvecklingen bevakats av kommunen, genom finansförvaltaren Wassum Investment Network, Stockholm.

Under resans gång har det funnits hopp om utdelning av i vart fall en tredjedel av de pengar som Hudiksvalls kommun hade placerat i fonden, runt 8 miljoner kronor, men beskeden från förvaringsinstitutet, SEB, har dröjt. När återbetalningen så småningom kom, var beloppet betydligt lägre.

Under december månad skiftades 4,9 miljoner kronor ut till Hudiksvalls kommun. Vad frågan nu handlar om är alltså mellanskillnaden mellan de nära fem miljoner som delats ut, och de 23 ursprungligen placerade miljonerna.

– Nu har vi blivit underrättade om att det troligtvis inte blir mer. Vi ska ha ett telefonmöte med vår finansförvaltare, Wassum, och diskutera hur vi ska gå vidare, säger Anders Svedman.

Överläggningarna ska ske i dag, tisdag, och så småningom ska kommunen yttra sig till Stockholms tingsrätt. Vad man har att ta ställning till är snarast om man ska ta kostnaderna för en juridisk process, samtidigt som det ekonomiska utbytet är mycket osäkert.

Mer läsning

Annons