Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste skärpa rutinerna

Missarna i kommunikationen mellan kommunens förvaltningar måste bort. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på Hudiksvalls kommun, efter flera tillbud. Senast var det ett felkopplat brandlarm på Östra skolan

Annons

Hudiksvalls kommun måste ha rutiner som säkerställer att olycksfall utreds och att återkoppling sker. Det kräver Arbetsmiljöverket som annars kan utfärda böter.

– Vi har gett dem ett föreläggande, det går inte bara att ställa krav på att tekniska ska ordna saker och inte informera arbetsställets ansvariga, säger Rolf Erixon på Arbetsmiljöverket. Han säger också att det är viktigt att anmälaren får feedback om vad som händer efter anmälningen.

Nu har Arbetsmiljöverket begärt ett möte med förvaltningschefen Bengt Friberg och huvudskyddsombuden på skolorna den 5 oktober då de ska presentera förslag på åtgärder.

– Vi har en idé hur vi ska få rutinerna att fungera bättre, men vi är inte klara än. Det är hela kommunens system så det är viktigt att det ska fungera ungefär liknade på alla förvaltningar, säger Bengt Friberg.

Enligt Arbetsmiljöverket så är det kommunens interna system för tillbudsrapporter som inte fungerar, Lisa – Lokalt informationssystem om arbetsskador samt tillbud. Rolf Erixon tar exemplet när det brann i ett dragskåp på Läroverket. Tillbudet skedde i januari, Arbetsmiljöverket fick veta om händelsen i mars, och först i mitten av april hade tekniska informationen. Ingen återkoppling skedde till skyddsombuden.

– Det var jättedåligt, säger Rolf Erixon, rutinerna runt Lisa-systemet fungerar inte, saker som ska in i systemet blir liggande, det är för krångligt och de måste göra något åt det.

Bengt Friberg ger Arbetsmiljöverket rätt i dess synpunkter på tillbudsrapporteringen

– I de allra flesta fall så fungerar det, till 95 procent fungerar det, men det gäller nu för oss att få bort de fem procenten, säger Bengt Friberg.

Mer läsning

Annons