Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kommer driva Kulturhuset

/

Hudiksvalls kommun kommer driva Kulturhuset Glada Hudik i egen regi under 2013. Anledningen är att kommunen inte kan komma överens med den intresserade krögaren om avtalsvillkoren.

Annons

– Vi har inte landat på en nivå som vi kan vara överens om. Vi står för långt ifrån varandra så jag förstår att vi inte kommer kunna lösa det, säger Bengt Friberg, kommunchef.

Sedan slutet av sommaren har förhandlingar pågått med den intresserade restauratören. Förhandlingarna har dragit ut på tiden och diskussionen har till stor del handlat om hyresnivån. Fram till sista december i år kommer nuvarande krögaren Radjo Askander att driva verksamheten. Från och med januari kommer kommunen själv driva verksamheten i Kulturhuset Glada Hudik.

– Vi kommer driva huset i egen regi. Vid till exempel konferenser kommer vi använda vår egen mat från våra egna restaurangkök, säger Bengt Friberg.

Han säger att det även kommer bli aktuellt för krögare att hyra lokalerna ifall de vill ordna olika evenemang.

– Vi kommer ta ut de avgifter som krävs, vi kommer inte subventionera hyrorna när vi hyr ut lokalerna. Absolut inga skattepengar kommer få användas för att verksamheten ska gå runt, säger Bengt Friberg.

Företagarföreningen i Hudiksvall har tidigare kritiserat kommunen för att ta ut för låga hyror för lokalerna och för att enskilda näringsidkare gynnas. Beslutet att kommunen själv ska driva verksamheten under 2013 välkomnas av Janne Ström, ordförande i föreningen.

– Det är det vi har sagt hela tiden. På det här sättet löser man hela konflikten med för låga hyror och den illojala konkurrensen som det blir, säger Janne Ström.

Men han tycker inte att det är en bra idé att kommunen kommer använda de kommunala restaurangköken när lokalerna hyrs ut till konferensverksamhet.

– Indirekt blir det då att kommunen driver krogverksamhet och det vill vi komma ifrån, säger Janne Ström.

Mer läsning

Annons