Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen klarar inte målet om ekologisk skolmat

Bara en bråkdel av skolmaten är ekologisk i dag. Nästa år ska en fjärdedel av inköpskostnaderna för skolmaten gå till ekologiska livsmedel i kommunen. Ett mål kommunen inte kommer att klara.

Annons

Det är ett politiskt fattat beslut av kommunen att 25 procent av pengarna som går till att köpa in livsmedel till skolmaten, ska vara vikta till ekologiska varor.

– Det finns för få produkter på nuvarande livsmedelsavtal och de produkter vi har har väldigt höga priser. Vi måste klara av det inom de ramar som finns. Det är dyrt och det är viktigt tänka på andra sätt, säger Katarina Niemi, chef på kostenheten Hudiksvalls kommun.

Kommunen jobbar successivt med att föra in ekologiska livsmedel och följer de upphandlingar som finns, men kommer ändå inte att klara av det

– 2008 låg det på cirka tre procent, 2009 kanske vi kommer upp i cirka fem, sju procent och 2010 förhoppningsvis ytterligare en liten ökning, säger hon.

Hon menar dock att om man lagar maten själv så blir vissa saker billigare och då har man mer utrymme att köpa in ekologisk mat. Kostenheten jobbar ständigt med dessa frågor men säger också att det är viktigt att få med sig eleverna. Men

– Det är ofta saker som hamburgare, chicken nuggets och pizza efterfrågas. Och som färdigpanerad fisk och fiskpinnar, eleverna är vana att äta det. Vi måste ha en dialog om varför vi ska använda den ena eller andra produkten. Både kostnadsmässigt, kvalitetsmässigt och näringsmässigt, säger Katarina Niemi.

När det gäller hel- och halvfabrikat ska man enligt en ny kostpolicy som klubbades igenom i veckan, minska på den typen av mat. Policyn har tagits fram av lärande- och kulturnämnden som ett underlag för lärare, skolpersonal och föräldrar och är riktlinjer som funnits sedan tidigare men att det har varit svårt att få alla att gå åt samma håll.

– Nu när det fastslagits politiskt får det en annan tyngd, säger Katarina Niemi.

Mer läsning

Annons