Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hotas av vite

/
  • Ett tillbud vid Läroverket har lett till att Arbetsmiljöverket hotar Hudiksvalls kommun med vite.

Hudiksvalls kommun måste ha rutiner som säkerställer att olycksfall utreds. Bland annat har en rapport om ett tillbud på Läroverket inte kommit fram i tid. Nu hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 30 000 kronor om bristerna inte åtgärdas.

Annons

Bakgrunden till beskedet från Arbetsmiljöverket är ett tillbud vid en brandsläckningsövning vid dragskåpet. Elden drogs inte in i dragskåpet utan slog ut. Ventilationen fungerade inte. En tillbudsanmälan skickades iväg, men skyddsombudet på Läroverket fick ingen återkoppling från arbetsgivaren om hur de skulle hantera incidenten. Rapporten om tillbudet kom dessutom inte fram i tid och Arbetsmiljöverket konstaterar att systemet för rapporteringen inte fungerar.

Kommunen har redan tidigare fått möjlighet att yttra sig om incidenten, men de åtgärder som nämns i yttrandet är inte tillräckliga, anser Arbetsmiljöverket. Myndigheten kräver att det ska finnas rutiner som säkerställer att olycksfall utreds, att man upprättar en handlingsplan för de åtgärder som inte vidtas omedelbart, att åtgärderna kontrolleras samt att arbetsgivaren samverkar med skyddsombuden. Om kommunen inte senast den 1 oktober i år har åtgärdat bristerna hotar ett vite på 30 000 kronor.

Mer läsning

Annons