Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen granskar svarttatuerare

/

Miljö- och hälsoskyddsinspektionen misstänker att det finns svarttatuerare i Hudiksvalls kommun.

Annons

- Vi har flera namn som vi tänker gå vidare med, säger Chatrin Molin, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Hudiksvalls kommun.

Både personliga tips och information som Miljö- och hälsoskyddsinspektionen har hittat på internet gör att de misstänker att det finns människor som bedriver tatueringsverksamhet hemma.

- Det vi måste göra nu är att ta reda på om de bara tatuerar sig själva och sina kompisar, eller om de bedriver en mer omfattande verksamhet, säger Chatrin Molin.

Alla som vill kan köpa en tatueringsmaskin, men om man tar emot kunder gäller anmälningsplikt till kommunen. Det finns också krav på vissa rutiner som ska garantera hygienen.

- I allmänhet tror man nog att risken för infektion och för att inte bli nöjd med tatueringen är de värsta riskerna om man går till en svarttatuerare. Vi ser däremot allvarligast på risken för blodsmittor, som hepatit och HIV. Sitter man hemma vid ett köksbord är det omöjligt att hålla hygienkraven.

Det här är första gången som kommunen undersöker om det finns verksamma svarttatuerare i Hudiksvall. Det görs i samband med det tatueringsprojekt som har initierats av Socialstyrelsen.

I Hudiksvall finns två studior och i Delsbo finns en, alla tre fick bra resultat när de inspekterades.

Mer läsning

Annons