Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen fattade två olagliga beslut

Hudiksvalls kommuns beslut att anställa två obehöriga lärare ska upphävas, eftersom besluten inte fattats på lagligt sätt. Det slår Förvaltningsrätten i Falun fast i den dom som ger en behörig slöjdlärare rätt i sak.

Annons

En slöjdlärare har fått rätt mot Hudiksvalls kommun, efter att ha överklagat kommunens beslut att anställa två obehöriga lärare för de vikariat som utannonserades under hösten 2009.

Slöjdläraren var själv en av de som sökte tjänsterna, men han sållades bort efter referenstagningen. Enligt Hudiksvalls kommun ska det ha framkommit negativa uppgifter om den behöriga slöjdläraren, vilket gjorde att kommunen valde att frångå skollagens bestämmelser om att anställa lärare som har utbildning som är avsedd för den undervisning som ska bedrivas.

- Jag har blivit oskyldigt anklagad för sexuellt ofredande av ett par elever som hyste ett missnöje mot mig som person, skriver slöjdläraren i sitt yttrande till förvaltningsrätten.

Anklagelserna kom när slöjdläraren var anställd inom ett annat län. Han stängdes av från sin tjänst och polisanmäldes. I oktober 2009 ska polisutredningen ha lagts ned, och därefter sökte mannen de tjänster som var lediga i Hudiksvalls kommun.

Det är inte visat att slöjdläraren skulle ha gjort sig skyldig till brott, resonerar förvaltningsrätten, och kommunen har inte visat att det funnits särskilda skäl för att inte anställda honom.

- De överklagade besluten är således olagliga och ska upphävas.

Mer läsning

Annons