Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får bakläxa om fårhus

Hudiksvalls kommun tycks ha missuppfattat länsstyrelsens förfrågan om yttrande, och har fattat ett felaktigt beslut angående ett fårhusbygge i Enånger. Det konstaterar länsstyrelsen, som granskat ett överklagat bygglovsärende.

Annons

Tvisten mellan Hudiksvalls kommun och ett par makar som ska driva fårskötsel i Enånger började förra våren, då en anonym anmälare ifrågasatte fårhusbygget. Plan- och bygglovskontoret besökte platsen, och träffade markägaren som var i färd med att hägna in området.

Fastigheten ligger helt och hållet inom strandskyddat område, men för jordbruksbyggnader gäller undantag. Utöver fårhållningen har makarna planer på att bedriva vedhantering, vilket byggnadsnämnden inte har ansett vara lämpligt, eftersom grannar kan störas.

Markägaren fick ett föreläggande att vid vite av 75 000 kronor ta bort byggnaden, före den 30 november 2009, och ett löpande vite på 10 000 kronor per månad därefter om byggnaden stod kvar.

Så får kommunen inte göra, har länsstyrelsen nu förklarat, eftersom det ända fram till den 1 juli var länsstyrelsen som hade tillsynsansvaret i strandskyddsfrågor. Länsstyrelsen upphäver nu kommunens beslut, och gör en egen granskning av själva byggärendet.

Mer läsning

Annons