Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefens påstås ha gräddfil för Medskog

/
  • Biltema, handelshus och ett mindre byggnad för försäljning av hälsingska specialiteter ingår i Roph Invests planer för Medskog samt 700 parkeringsplatser bakom hamburgerrestaurangen.
  • Sidan 1 på det anonyma brevet med beskyllningar om felaktig handläggning av bygglov inom Hudiksvalls kommun.
  • Sidan 2 på det anonyma brevet med beskyllningar om felaktig handläggning av bygglov inom Hudiksvalls kommun.

På ett extra sammanträde under fredagen förväntas byggnadsnämnden ge Biltema bygglov på Medskog. I ett anonymt brev beskylls kommunchefen för att ge exploatören Roph Invest en gräddfil.

Annons

– Det är allvarliga anklagelser så vi vill absolut inte mörka i hanteringen av beskyllningarna, säger kommunchef Bengt Friberg.

"Är Biltema så viktigt för Hudiksvalls kommun att man är beredd att hela tiden göra överträdelser" står det i brevet som saknar avsändare och överlämnades med bud till kommunchefen på torsdagen.

Det tycks som en grupp personer med anknytning till företagare i Hudiksvall står bakom skrivelsen utifrån formuleringar som: "Det vi känner är att det är ruttet, och märkligt att en exploatör får dessa villkor medans vi andra får förhålla oss till det legala förfarandet som alltid gällt." De skriver också:

"Sen vill vi påstå att det är otillåtet maktmissbruk då man inte låter de professionella medarbetarna utföra sitt arbete, enligt gällande PBL." (PBL är förkortning för plan- och bygglagen).

I brevet tar avsändarna upp frågor kring hanteringen av bygglov för Roph Invest och handelsområdet på Medskog vid E 4 och riksväg 84. Biltemas vill bygga cirka 6 000 kvadratmeter bakom den nuvarande hamburgerrestaurangen. Väster om Biltemas lokaler planeras ett handelshus på 8 000 kvadratmeter, och däremellan mer än 700 parkeringsplatser, vilket vi berättade om den 10 juli. En mindre byggnad kallad Helsinge Deli ska uppföras väster om hamburgeriet.

I det anonyma brevet beskylls kommunchef Bengt Friberg för att ha drivit fram ärendet snabbare än normal handläggning. Han bekräftar att den extra byggnadsnämnd som hålls under fredagen har satts in för att ta beslut om byggloven på Medskog.

– Bygglovsansökan som kom in i somras har fått ligga onödigt länge och det får vi ta på oss. Därför är det angeläget att hantera ärendet med skyndsamhet från vår sida och inte störa företagets planering genom att skjuta upp det här till byggnadsnämndens sammanträde i oktober, säger Bengt Friberg.

Han motiverar också åtgärden med att kommunens uppdrag är att underlätta för företag som vill förlägga arbetstillfällen till orten.

– Vi ska jobba rättssäkert och snabbt. Det har vi inte lyckats med i det här fallet, säger kommunchef Bengt Friberg.

Frågan om att etablera extern handel på Medskogsområdet har varit en het stridsfråga i Hudiksvalls kommun under mer än två år och överklaganden har skett i flera led av de beslut som fattats kring handelsområdet.

Kommunchef Bengt Friberg förnekar att han agerat på ett otillbörligt sätt i ärendet. Det är naturligt att kommunledningen är engagerade vid en stor etablering framhåller han. Byggnadsnämndens ordförande Olle Borgström (S) förklarar att det extra sammanträdet satts in för att få en snabbare handläggning av ärendet utan att det ska påverka rättssäkerheten.

– Påståendena om gräddfil som finns i brevet hade jag gärna bjudit in till samtal om, om det hade funnits någon avsändare på brevet, säger kommunchef Bengt Friberg.

Mer läsning

Annons