Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunbeslut granskas

/
  • Dellensjöarna ligger i ett riksintresseområde för naturvård. På bilden syns norra Dellen i vinterskrud.

För första gången tar länsstyrelsen i Gävleborg upp ett Hudiksvallsbeslut till överprövning. Det gäller dispens från södra Dellens strandskydd.

Annons

Länsstyrelsen i Gävleborgs län granskar nu, för första gången sedan nya regler infördes i fjol, ett strandskyddsärende som Hudiksvalls kommun har fattat beslut i.

Det gäller en ansökan om nybyggnad av fem hus på en fastighet i Norrbobyn vid södra Dellen, där strandskyddet är 200 meter.

Byggnadsnämnden i Hudiksvall beviljade dispens från strandskyddet i början av december och gav samtidigt ett positivt förhandsbesked för byggandet.

Nu har länsstyrelsen i Gävleborg beslutat att överpröva kommunens beslut.

Anledningen till detta är att området kring Dellensjöarna ligger inom ett så kallat riksintresseområde för naturvård. Varje planerad etablering i ett sådant område bör prövas noggrant, anser Hans Sandblom vid länsstyrelsens enhet för naturskydd.

- Landskapsbilden, det öppna odlingslandskapet, är en viktig faktor. Det känns väldigt angeläget att vi prövar om det är möjligt att bygga här med tanke på det känsliga landskapet, säger han.

Överprövningen innebär att det dröjer cirka fyra månader innan tomtägaren eventuellt kan ansöka om bygglov.

Mer läsning

Annons