Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställd får sälja tjänster till Hudiksvalls kommun: "Så här går det till i entreprenörsvärlden"

/

Det finns inga invändningar mot att en av Hudiksvalls kommuns anställda har ett företag med kommunen som störste uppdragsgivare.

Annons

Läs mer: Konsult riktar kritik mot hur upphandlingar genomförts

Det framgår av den internutredning som gjorts på kommunchef Bengt Fribergs uppdrag.

Den anställde har haft sitt bolag under lång tid och tidigare chefer har godkänt att den anställde anlitats av kommunen genom sitt bolag.

I utredningen står det vidare att "det blev gnäll över att maskinerna var gamla så jag var tvungen" att förnya utrustningen som arbetsgivaren sedan hyrde av den anställde.

Läs mer: Tekniska kan få ta över gymnasiets motionsslinga

Under 2010 gjordes en upphandling där den anställdes firma fick kontrakt med Hudiksvalls kommun. Hans tjänster fortsatte att anlitas efter att kontraktet gick ut medger den anställde, medan en arbetsledare uppger att ny upphandling gjordes 2013. Den anställde var då den ende som lämnade anbud och därför den som fick kontraktet uppger arbetsledaren.

Samme arbetsledare är en anhörig till den anställde.

Den nuvarande förvaltningschefen Jan Kroppegård uppger att verksamheten numera är upphandlad genom Inköp Gävleborg och Jan Kroppegård anser inte att vare sig den anställde eller den anhörige arbetsledaren gjort något felaktigt.

Läs mer: Efter upphandling och lång rättsprocess startade asfalteringsarbetet

Verksamheten har pågått länge och varit känd av så väl Uno Jonsson (S) under hans tid som ordförande för tekniska nämnden som av Håkan Rönström (M) under den förra mandatperioden.

Utredaren Bo Nilsson konstaterar att det inte begåtts något brott mot bestämmelserna kring bisysslor eftersom verksamheten varit väl känd.

Det finns ett problem att nära släktingar attesterar räkningar men även den delen är nu åtgärdad. Eftersom två nämndsordförande inte framfört några invändningar mot upplägget kan kontraktet med den anställdes bolag förlängas på ett år bedömer pa-konsult Bo Nilsson och avslutar sin utredning med citatet: "Så här går det till i entreprenörsvärlden".

Läs också: Hinder för busstrafiken: Nu införs parkeringsförbud

Mer läsning

Annons