Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koll på läget

/
  • David Jundén var en av hundratusentals ungdomar som i går testade sina kunskaper.

På förmiddagen testade omkring 300 000 högstadieelever sina kunskaper i nutidsorientering.

Samtidigt över hela landet.

Under en timme skulle 35 frågor ges ett svar.

Annons

– Det var svårt, säger David Jundén, vid Iggesunds skola.

Nutidsorienteringen är en av Sveriges största kunskapstävlingar för landets högstadieelever. Denna höst firar den landsomfattande tävlingen, som arrangeras av Dagens Nyheter den första tisdagen i oktober varje år, 70-årsjubileum.

Testet består av 35 frågor som rör aktuella händelser och ska besvaras samtidigt över hela landet, mellan klockan 08.30 och 09.30. Ingen får se frågorna i förväg och direkt efter avklarat test ska frågorna skickas iväg för rättning. Under provet är det hård kontroll och alla elever får lämna ifrån sig mobiltelefonerna. Om någon ertappas med att fuska diskvalificeras hela klassen.

– Det blir lite kollektiv bestraffning där, säger SO-läraren Terezia Källberg, som ansvarar för tävlingen vid Iggesunds skola.

Hon tycker att många elever har bra koll på nutidsfrågorna. På skolan arbetar lärarna aktivt med att uppmuntra eleverna till att hänga med i nyhetsrapporteringen. Varje vecka får eleverna till exempel ett mindre nutidskryss som testar deras kunskaper.

För David Jundén var gårdagens nutidsorientering en svår men rolig utmaning. Trots att han försöker hänga med i nyhetsflödet, gick han bet på frågorna om politik.

– Jag tror jag kanske fick 10 rätt. De vanliga nutidskryssen brukar vara lättare än det här, säger han.

För den som är duktig finns priser att vinna. Den elev med flest rätt i länet vinner en resa till Stockholm, bästa klass vinner ett hemligt pris och den bästa skolan får en hedersutmärkning.

Mer läsning

Annons