Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klotter kostar för kommunen

/

Det kostar en del, när det kliar i fingrarna hos klotterlystet folk. Man ser det överallt, det kommer och går, och tusenlapparna försvinner fort när skadegörelsen ska åtgärdas.

Annons

Statyn Modern ungdom, paret som arm i arm befinner sig på evig vandring på Kärleksstigen, är särskilt utsatt. Ibland har haft tomtemössor och halsdukar, relativt harmlöst och lätt åtgärdat. Men oftast blir de målade i trakterna av underlivet, berättar Håkan Wenn, chef vid parkavdelningen, Hudiksvalls kommun.

– Det händer ofta, för den står i ett så utsatt läge. Den har till och med blivit vält omkull. Pierrot och Harlekin, som står på gågatan, utsätts också för skadegörelse, och har ju också en utsatt placering, säger Håkan Wenn.

Men när det gäller skadegörelse som kommunens folk regelbundet får städa efter, är det inte konstverken som drabbas mest.

– Det är betydligt dyrare med allt klutt på parksofforna, och kurarna som står vid Lillfjärden. Där målar vi säkert fem, sex gånger per år. Vi målar där det är klottrat, inte hela kurarna, men är det klotter på en gavel måste naturligtvis hela gaveln målas om, konstaterar Håkan Wenn.

Det kostar arbetstid, transport och färg varje gång, och med tiden blir det stora summor, påpekar Håkan Wenn. Ett populärt objekt för vandaler är också fontänen i planteringen norr om apoteket.

– Det är nog där vi har mest skadegörelse. Man drar upp fontänen, och slänger den bredvid, säger Håkan Wenn.

När nu sommaren går mot sitt slut, kan parkavdelningen i alla fall notera att det som vanligtvis är ett stort problem, nämligen blommor som rycks ur rabatter och urnor och kastas ut på gator och torg, i stort sett har uteblivit i år.

– Det har vi harit väldigt förskonade från, med undantag för några enstaka helger. Det har varit den lugnaste sommaren på säkert tio år, säger Håkan Wenn.

Mer läsning

Annons