Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatfokus på möte

/
  • Camilla Andersson från Skogsstyrelsen berättar att träffen har olika teman varje år.
  • Johan Andreasson från Hudiksvalls kommun berättade om arbetet med att ta bort vandringshinder och återställa vattendrag.

Ett förändrat klimat betyder häftigare svängningar i vädret och det är något som påverkar alla, inte minst de som sköter skogen.

Annons

Det är också en av anledningarna till att årets informationsdag handlade om vatten och vägar. Skogsstyrelsen kunde räkna ihop nära hundra deltagare från skogsföretag, skolor, kyrka, kommun och virkesuppköpare i Delsbo Folkets Hus.

– Det brukar vara bra uppslutning, konstaterar Camilla Andersson från Skogsstyrelsen. Det är ett viktigt forum att träffas och diskutera i och vi har olika teman varje år.

Skogsvägarna är avgörande för skogsbruket och de ägnades mycket uppmärksamhet. Klimatförändringarna ställer höga krav på bra vägskötsel och hållbara lösningar.

Johan Andreasson från Hudiksvalls kommun berättade om vad man bör tänka på när det gäller vattendragen. Han deltar aktivt i arbetet med att ta bort vandringshinder och återställa vattendrag.

– När man gjort flottledsrensningar skapas en jämn botten och i dessa vattendrag finns knappt någon fisk kvar. Vi har lagt tillbaks sten för att skapa variation. Det sker både för hand och med maskin, informerade han.

Han betonade att trummor och dammar är ett stort problem för många arter. Den stationära öringen behöver kunna röra sig upp till 20 kilometer mellan lek- och tillväxtområden. Lekvandrande fisk som havsöring, men även sik, harr, gädda, abborre och flodnejonöga behöver fria vandringsvägar. Inte minst den utrotningshotade ålen drabbas när vandringsvägar stängs.

Mer läsning

Annons