Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimat engagerar mest

/

Pär Holmgren sa upp sig från en tjänst som meteorolog vid tv för att på heltid ägna sig åt klimatfrågan.

Annons

– Det är så spännande med klimatet just nu. De senaste två–tre åren har det blivit en allt bredare samhällsfråga, förklarar han.

Pär Holmgren har mycket att säga, betydligt mer än vad som ryms i en tidningsartikel eller ett inslag i tv. Därför reser han också runt en hel del och på tisdagen gästade han både Söderhamn och Hudiksvall. Han var inbjuden av Svenska kyrkan och i sista föreläsningen av Miljöpartiet.

Att de 20 procenten som bor i den rika världen länge tagit 80 procent av resurserna är känt, men Pär Holmgren pekade på att många fattiga får det allt bättre och nu tar mer än de återstående 20 procenten. Det handlar snarare om 40 procent.

– Det innebär att vi plockar ut mer än vad jorden kan ge oss. Men hur går det då till när vi tar ut 120 procent av resurserna? frågade han.

Ett räkneexempel visade att vi måste minska utsläppet per person med 90 procent.

Mellan tio och 50 miljoner klimatflyktingar väntas de närmaste tio åren. Men trots allt finns det saker vi kan göra och det är inte för sent enligt Pär Holmgren.

Här poängterade han bland annat att vi kan komma långt genom att spara energi, utveckla ny teknik och ändra våra beteenden.

Mer läsning

Annons