Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klent intresse för hyresgaranti

/

Intresset för att söka statliga pengar till kommunal hyresgaranti är svag. Ingen Hälsingekommun har visat intresse det senaste året.

Annons

– Antagligen är det på grund av nivån, 5 000 kronor per tecknat kontrakt, säger Nils-Erik Blomdahl vid Hudiksvallsbostäder.

Han berättar att det finns andra lösningar för de som inte klarar kraven för att få hyreskontrakt, än att gå via Statens bostadskreditnämnd.

– Kommunerna tar en del andrahandskontrakt och det kan lösas genom privata borgensåtaganden, det finns lite varianter på lösningar, konstaterar han.

Anna Dyberg Ek vid Statens bostadskreditnämnd berättar att ungdomar är en tänkt målgupp med hänsyn till att de ofta inte har fast anställning men ändå tar sig fram på tillfälliga anställningar. Men det kan också handla om personer som råkat ut för betalningsanmärkningar en gång i tiden och där anmärkningarna ligger kvar som ett hinder.

– Så här långt är det inte så många kommuner som sökt. Vi har ett 20-tal kommuner i gång och ett antal intresserade som utreder behovet.

Totalt finns det 290 kommuner i landet och det är bara en i Norrland, Pajala, som använder sig av den statliga garantin. Sigtuna kommun är den flitigaste användaren med 60 garantier, vilket ger 300 000 i statligt bidrag.

– Vi kan se att det tillkommer ett antal kommuner varje år, påpekar Anna Dyberg Ek.

Möjligheten att söka kommunala hyresgarantier har funnits sedan halvårsskiftet 2007.

– Vi har gått ut med information till kommunerna så att de kan väcka frågan igen, tillägger hon och hoppas att det snart ska trilla in fler ansökningar.

 

Mer läsning

Annons