Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för brandflyg

/
  • Från första maj till sista augusti kommer Frivilliga flygkåren, FFK, att bevaka Gävleborgs län från luften. Foto: Lars Sundin

Annons

Länsstyrelsen har nu givit klartecken för brandflyg i Gävleborgs län kommande sommar. Upphandlingen är klar och det är även i år Frivilliga flygkåren, FFK; som blir entreprenör för skogsbrandsbevakningen.

Beredskapen startar redan 1 maj och bevakningarna sker i flyg flygslingor, en i Hälsingland och en i Gästrikland. Bevakningen från luften upphör normalt den sista augusti, men vid behov kan Länsstyrelsen förlänga bevakningsperioden.

Det är Gävle Räddningstjänst som för Länsstyrelsens räkning fattar de dagliga besluten om flygning. Vid lägre brandrisknivå (1–3) görs normalt inga flygningar. Vid högre nivåer (4,5 och 5 E) görs en till tre flygningar per dag och slinga.

Tidningen har tidigare berättat om att brandflyget i sommar utrustas med digitalkameror, där man från planet kan sända bilder till berörd räddningstjänst. Bilderna skickas från planet till en server som räddningstjänsterna i länet kan koppla upp sig mot.

Mer läsning

Annons