Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klädinsamling till asylsökande i Delsbo engagerar

/
  • På Svanbacken finns en butik för de asylsökande som drivs av Dellenkultur och Röda korset. I butiken tar man emot skänkta kläder.

Dellenkultur och Röda korset har i tre år samlat in kläder för försäljning till de asylsökande på Svanbacken. Nu drar de igång insamlingen av vinterkläder.
– Gensvaret kom mycket snabbare den här gången, säger Anette Spjutsvik från Dellenkultur.

Annons

Nu på måndag öppnar de butiken igen på Svanbacken efter sommaruppehållet. Anette Spjutsvik skapade Facebookevent för att uppmärksamma insamlingen av vinterkläder.

– Direkt började folk hjälpa varandra, de skrev att de kunde hämta upp kläder längs vägen. Jag tror att det vänder nu, det finns ett stort engagemang, säger Anette Spjutsvik.

Kläderna säljs för en symbolisk summa mellan fem till tjugo kronor.

– Kläderna får ett annat värde när man betalar om det så bara är ett par kronor, säger Ewa Henningsson från Röda korset.

Pengarna används till att bland annat köpa vinterkängor som det är stor brist på. Genomströmningen på boendet är ungefär 20-30 människor i månaden, så det behövs nya kläder hela tiden.

– Det finns ett stort intresse att skänka kläder, säger Ewa Henningsson.

Både Ewa Henningsson och Anette Spjutsvik ser butiken som ett sätt för de asylsökande att lära sig mer om det svenska samhället.

– Man lär sig hantera pengar och vi pratar mycket med de asylsökande, berättar Anette Spjutsvik.

Mer läsning

Annons