Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keisu beredd på konkurrens

Kammarrätten tar inte upp de överklagade friskolebesluten till prövning. Hudiksvalls kommun planerar för att möta konkurensen från friskolorna med kvalitet och trygghet.

Annons

Det är nu en nära sex månader lång rättsprocess som fått ett avslut – om inte Hudiksvalls kommun väljer att överklaga beslutet till Regeringsrätten, som är sista instans.

- Spontant kan jag känna att jag blir besviken över att vi inte får rättsläget tydliggjort. Men vi har inte hunnit rådgöra med juristen ännu, säger lärande- och kulturnämndens ordförande Anna-Carin Keisu (S).

Hudik friskoleutbildning AB och Norrskenets friskola AB fick Skolinspektionens godkännande att starta fristående förskolor och grundskolor i Hudiksvalls kommun i januari i år. I februari överklagade Hudiksvalls kommun. I maj kom beskedet från Förvaltningsrätten i Stockholm, som slog fast Skolinspektionens beslut. Kommunen överklagade i juni.

- Det är en överetablering av friskolor i landet. Vad är egentligen betydande konsekvenser för en kommun? Det vet vi fortfarande inte och inte någon annan kommun heller, säger Anna-Carin Keisu efter att beslutet från Kammarrätten meddelats på måndagen.

Prövningstillstånd meddelas bara om det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen. Sådana skäl har inte framkommit, anser Kammarrätten.

- Det är tredje gången vi får det här tillståndet. Det känns naturligtvis jättebra, säger Hudik friskoleutbildning AB:s vd Anita Westerberg, som räknar med att starta årskurserna 7–9 till hösten och F–6 från vårterminen 2011.

Mer läsning

Annons