Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofval för S i Hudiksvall

Socialdemokraterna i Hudiksvall har gjort sitt sämsta val någonsin.

Partiföreträdarna tror att partiet följer rikstrenden till viss del men att även ideologi har bidragit till att väljarna svikit.

Annons

Socialdemokraterna backade mest av alla partierna som ställde upp i kommunvalet i Hudiksvall, från 38 procent 2006 till 34,8 procent enligt de preliminära siffrorna från valnatten.

Enligt Statistiska centralbyråns valstatistik från 1973 och framåt, har Socialdemokraterna i Hudiksvall under de senaste 37 åren aldrig haft ett lägre väljarstöd än nu.

- Inte ens i ödesvalet 1991 då borgarna med hjälp av Miljöpartiet tog över även i vår kommun för en mandatperiod, inte ens då hade vi så lågt som i dag, säger Lena Lindberg, ordförande för arbetarekommunen Hudiksvall.

Sven-Åke Thoresen, socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall, tror att rikstrenden spelar in. Men han ser även en ideologisk förklaring till varför inte fler valde att lägga partiets röstsedlar i sitt valkuvert till fullmäktige. Han tror att Socialdemokraterna behöver bli ett mer framtidsorienterat parti för att växa.

- Arbetarklassen har krympt och i stället blivit medelklass. Men vi som parti har fortsatt att vara kvar i tanken som präglade 60-, 70-, 80- och 90-talen, tanken om de stora kollektiva lösningarna. Men medelklassen söker något annat, den vill kunna välja själv, och det tror jag att vi har missat.

Läs en längre artikel i Hudiksvalls tidning, torsdagen den 23 september.

Mer läsning

Annons