Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften kom inte väck på 30 år...

Kärnkraften skulle avvecklas före år 2010. Nu väntar ett nytt kärnkraftbeslut i riksdagen.

Annons

Vad ska väck, Barsebäck! Vad ska in, sol och vind! Så lät det i demonstrationstågen mot kärnkraft för trettio år sedan.

Efter haveriet i Harrisburg, USA 1979 beslutade Sverige om en kärnkraftomröstning 23 mars 1980. Tre omröstningsförslag radades upp. Alla alternativ var emot kärnkraft mer eller mindre. Det fanns inget tydligt Ja-alternativ, men två sade OK tills vidare.

Resultatet blev att 18,94 procent röstade på Linje 1 (Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd.)

39,12 procent röstade på Linje 2 ( Samma som linje 1 men med tillägget att övervinster i vattenkraftproduktionen indrages genom beskattning. Alla framtida energianläggningar av betydelse skulle ägas av stat och kommun).

Linje 3 fick 38,65 procent av rösterna. (Nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften och avveckling av reaktorerna i drift inom högst tio år).

Efter folkomröstningen beslutade riksdagen om slutdatumet 2010. Då skulle sista reaktorn vara ur bruk.

22 mars, dagen före 30-årsdagen av folkomröstningen lägger regeringen fram regeringspropositionen "Kärnkraften - ökat ansvar och förutsättningar för generationsskifte". De gamla aggregaten ska, med uppfyllande av vissa villkor, få ersättas av nya på samma plats som de gamla.

Barsebäck som skulle väck har stängts efter krav från danskarna. Sol och vind skulle in, men det går fortfarande trögt med vindkraftutbyggnaden och solfångare och solceller har inte kunnat ersätta kärnkraften i Sverige.

Men det finns också nya kreativa energilösningar. Iggesunds bruk, som tidigare förbrukat massor av olja och el, har utvecklat biobränsletekniken så mycket att företaget snart är helt självförsörjande på energi. Det trodde ingen för 30 år sedan.

Läs mer om folkomröstningen om kärnkraften och vad den ledde till i.

Mer läsning

Annons