Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek och mord i hälsingemiljö – ny bok som utspelar sig i Hudiksvall

/
  • Gabriella Ullberg Westin är från Hudiksvall och ger nu ut sin andra bok som handlar om kriminalinspektör Johan Rokka.
  • Boken ges ut den 27 april.

Springpojken är namnet på Gabriella Ullberg Westins uppföljare om kriminalinspektör Johan Rokka som utspelar sig i författarens hemstad Hudiksvall.
– Jag känner mig väldigt nöjd med boken och jag hoppas att läsarna också ska känna det.

Annons

Det är juni och Hudiksvallspolisen förbereder sig för årets studentfirande. Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds vid utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall tjugo år tidigare, då en ung kvinna försvann spårlöst från en studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på fallet – som väcker många plågsamma minnen till liv, som då hans ungdomskärlek Fanny försvann...

Enligt författaren är huvudkaraktären Johan Rokka en snygg, verbal och något vulgär man som alltid säger som han tycker. Men under ytan bär Johan Rokka en stor sorg som han försökt att glömma, som efter studentmordet kommer upp till ytan.

– Johan Rokka har ett förflutet i den kriminella gråzonen och det tar jag sikte på i den här boken. Det finns många trådar från debutboken som jag nu spinner vidare på, säger Gabriella Ullberg Westin, som berättar att boken är en kriminalhistoria kryddat med romans.

Inför skrivandet har Gabriella Ullberg Westin gjort research på båda sidor av lagen och det var då hon inspirerades av en sann historia till karaktären "Eddie", som läsaren får möta i Springpojken.

– Många kriminella nätverk rekryterar unga pojkar som ansluter sig till gänget i sin jakt på bekräftelse och gemenskap. De utnyttjas för att göra brott och blir "springpojkar". Eftersom de är unga får de lägre straff om de åker fast, säger Gabriella Ullberg Westin.

Gabriella Ullberg Westin bor numera i Saltsjö-Boo, utanför Stockholm, men är född och uppvuxen i Hudiksvall. Hennes föräldrar bor kvar i Trogsta. Därför föll det sig naturligt att hennes böcker utspelar sig i Hudiksvall.

– Hudiksvall är en bra deckarstad. Vi har vattnet, Fiskarstan och stadskärnan intill, och runt om finns landsbygden med berg och djupa skogar. Jag upplever Hudiksvall som en hemvändarstad. Många flyttar för att studera för att sedan återvända. Det gör att man kan få konfronteras med sitt förflutna, jag älskar att få skriva om intriger, säger Gabriella Ullberg Westin och skrattar.

Den 27 april kommer boken Springpojken ut på förlaget Harper Collins Nordic. Springpojken är en uppföljare till debutboken Ensamfjäril. Minst två böcker till planeras och Gabriella Ullberg Westin är redan i gång med skrivandet.

– Det är fantastiskt att få skriva och skapa en egen värld som befolkas av karaktärer man älskar eller älskar att hata, säger Gabriella Ullberg Westin.

Mer läsning

Annons