Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karenska nyåret firades

/

Det var sång och dans och vackra kläder, god mat och högtidstal, när de karenska invandrarna firade sitt nyår i Hudiksvall, på lördagen.

Annons

Karener från Hudiksvall, Ljusdal och Delsbo, från Harmånger, Bergsjö, Timrå och Sandviken samlades redan på lördag förmiddag, för att ordna aktiviteter för barnen, på Håsta skola.

Där anordnades bland annat löpning, dragkamp samt fotboll och volleyboll. När lekarna och idrottsövningarna var över, flyttade festen till Baptistkyrkans lokaler inne i stan.

För att högtidlighålla dagen hade karenerna i Hudiksvall arrangerat sin flagga i Baptistkyrkan, där nationalsången blev sjungen, och högtidstalen hållna, och där firandet blåstes igång med det karenska hornet som är en betydelsefull symbol.

Ordföranden i karenska föreningen, Saw Plo Htoo talade om karenernas historia, om situationen i Burma, om behovet av fred, och om gemenskapens värde, i Burma och i Hudiksvall.

Medan underhållningen och talen avverkades, jobbade Khwa Kyaw och Kyaw Htwe i matsalen. Borden skulle dukas, pyntas, och göras inbjudande och välkomnande för alla de långt över hundra gästerna, små och stora räknade.

Det blev en kortvariant av ett firande, som om det hade skett i Burma, skulle ha pågått i flera dygn.

– Men det är trevligt att vi kan träffas, och att det kommer många från olika håll, så vi får fira vårt nyår, och prata och sjunga, tyckte Khwa Kyaw.

Mer läsning

Annons