Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapell i Forsa firade 100 år

/
  • Kyrkoherde Damian Eze från Gävle tillsammans med biskop Anders Arborelius höll i högmässan.Foto: Malin Pahlm

Byggd av invandrade linarbetare för 100 år sedan och fortfarande med en levande församling. 100-åringen katolska kapellet i Sörforsa firade på lördagen sitt jubileum med högmässa ledd av Sveriges katolske biskop Anders Arborelius.

Annons

För 100 år sedan när kapellet i Sörforsa invigdes blev det Europas nordligaste katolska församling. Bakgrunden till byggandet av ett katolskt kapell i Sörforsa var att ett linspinneri just då hade startats där som importerade arbetskraft från bland annat Böhmen och från Irland.

gästarbetande männen och kvinnorna kom från katolska hem och eftersom det inte fanns någon katolsk församling på orten bestämde de sig helt enkelt för att skapa en egen och byggde därmed, med finansiell hjälp av linspinneriet, det lilla kapellet som i år fyller 100 år.

På lördagen firades jubileet med en högmässa som hölls av Sveriges katolske biskop Anders Arborelius. Även kyrkoherden i St Pauli församling i Gävle, Damian Eze, var med på den högtidliga mässan.

församlingen i Hudiksvall är liten men har på senare tid vuxit något tack vare att man har fått en inflyttning av katolska familjer från framförallt Irak och Burma.

– Vi åker alltid till det här kapellet eftersom det är det enda som håller katolska mässor här i Hudiksvall, säger Imad Said som tillhör en katolskt kristen familj som flyttat till Hudiksvall från Bagdad.

Mer läsning

Annons