Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kani och Dilyar: gläntar på dörren till ett annat tonspråk

/
  • Kani och Dilyar bjöd på kurdisk klassisk musik under kammarmusikfestivalen Musik mellan fjärdarna, i Hudiksvall.

Med en mix av västerländsk nyklassicism och kurdisk tradition presenterar sig gruppen Dilyar och sångerskan Kani. A Poem of Autumn heter programmet på Jakobs kyrka i Hudiksvall som har en ensemble med stråkar, flöjt, piano och traditionsinstrumentet tar, en slags luta med uråldrig historia.

Annons

De vemodiga kärlekssångerna dominerar, av översättningarna att döma, som i Payiz, en dikt om hösten: "O,Gud, hur likadana jag och hösten är, när det gäller kärleken". Kani, Shamiran Said, har en mild, ändå exakt och fästande röst. Det gamla ordet betagande kommer för mig, det är en stämma som uppfordrar en att lyssna noga; jag har någonting väsentligt att säga. Mollstämningen och de lätt sorgsna harmonierna är igenkännliga i svensk folkmusiktradition, rytmiken skiljer sig förstås, och ljudbilden i de nummer där den stora tamburinen daf kommer fram. Den skapar verkligen nystämning med sina risslande ringar och sin dova trumklang.

Det är dagen efter att ännu en massaker drabbat den kurdiska befolkningen i Turkiet, det kan inte tänkas bort, musiken blir även här, även i Jakobs kyrka i Hudiksvall till en motståndsrörelse, en akt och en manifestation.

Nykomponerade stycken och många arrangemang av Karzan Mahmood som också är den som trakterar tar och daf. Breda stråkar, stark känsla och vackra glidningar över en harmonik där kvartsonerna försiktigt infogats i västerländsk kanon. En arbetssång, Merrdaran, skjuter ut i programmet med sin drivande rytm, med kraftfulla stråkar och en arbetets stadga från den stora tamburinen.

En konsert som gläntar på dörren till ett annat tonspråk, som skärper lyssnandet och ger andra musikaliska lösningar än de förväntade, en stillsam, nästan kontemplatorisk stämning med sin bärande ton från stråkar och vemod. Och så den varma rösten hos Shamiran Said, en röst ur djupen, ur allvaren och motståndet.

Läs mer om Musik mellan fjärdarna:

Vackra klanger i norrsken.

Melodierna i högsätet för Dominique och Danielsson.

TV och text: Möt kompositören bakom verket.

Pompa och blås i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons