Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanjer för 1,3 miljoner kronor

/
  • Kampanjarbetet inför kommunvalen i Hudiksvall och Nordanstig kostar partierna 1,3 miljoner kronor.

Små partier har skrapat ihop tusenlappar medan de större satsar hundratusentals kronor på sina valkampanjer i Hudiksvall och Nordanstig.

Annons

Valtider är kampanjtider. Affischer pryder anslagstavlor och utskick hamnar i brevlådor. Politiker och valarbetare sprider partiernas budskap och finns där väljarna finns – snart också utanför din eller grannens dörr.

- Vi kommer att knacka dörr i de områden som vi lyckades bra i förra valet för att påminna om att vi finns. Det gör vi de tio sista dagarna i valrörelsen, säger Jonas Holm, ordförande för Moderaterna i Hudiksvall.

Moderaterna i Hudiksvall hör till de partier som satsar mest pengar, 200 000 kronor, på sin lokala kampanj. I summan ingår även kostnader för gemensamma aktiviteter med övriga partier i Hudiksvallsalliansen.

Norrländska samlingspartiet, NSP, har minst valbudget bland partierna i Hudiksvall och Nordanstig. Och medan de mer etablerade partierna finansierar sina kampanjer genom medlemsavgifter, partistöd och besparingar från tidigare år, så är det NSP:s förstanamn på listan till Hudiksvalls kommunfullmäktige som står för kostnaderna.

- Jag har själv betalat 6 000 kronor för broschyrer med det kommunala partiprogrammet, i hopp om att kanske i ett senare skede återfå dem. Jag har betalat 1 850 kronor för de kommunala valsedlarna på samma premisser, säger Sören Molander.

NSP säljer även lotter som kan ge den centrala partiorganisationen 250 000 kronor i intäkter, varifrån Sören Molander hoppas på ersättning för sina utlägg.

Även moderaterna på lista två i Nordanstig bekostar sin kampanj utan stöd genom organisationen. De, liksom Folkpartiet och Kristdemokraterna i båda kommunerna och Sverigedemokraterna i Hudiksvall, uppger för tidningen att enskilda partimedlemmar eller sympatisörer hjälper till med finansieringen.

Mer läsning

Annons