Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla handen hos Folksam

Ingen ersättning för förstörd mat.

Annons

Camilla Holmström i Näsviken är en av många som drabbades av elavbrott i samband med julstormen. Maten i frysen blev förstörd, men när hon vände sig till försäkringsbolaget för att få ersättning blev det nobben.

– Jag bor i hyreshus, och mina grannar drabbades naturligtvis också av samma sak. De kontaktade sina försäkringsbolag, som förklarade att de skulle få pengar. Men när jag ringde till Folksam blev det nej, berättar Camilla Holmström.

Hon säger att försäkringsbolaget hänvisade till Fortum, som enligt ellagen skulle vara skyldig att ersätta förlusten.

– Jag förklarade att de andra försäkringsbolagen ställt upp för sina kunder, och att jag trodde att mitt försäkringsbolag också skulle göra det. Då frågade han om jag ville att han skulle läsa lagen för mig, säger Camilla Holmström.

Hela Hälsingland har ringt till några försäkringsbolag, och frågat om deras policy.

På Folksam hänvisar Magnus Lindgren till ellagen, och förklarar att det är nätbolagets sak att ersätta mat som förstörts på grund av elavbrott.

– Vi reglerar skadan bara i de fall som bolaget inte ersätter som har blivit förstört till följd av elavbrottet. Hos elbolaget kommer ju kunden dessutom i ett bättre läge, eftersom de inte har någon självrisk, säger han.

Några av de stora försäkringsbolagen betalar ersättning för mat som blir förstörd i samband med elavbrott. If betalar ersättning upp till 5 000 kronor, och hänvisar till nätbolaget som kan betala självrisken.

Länsförsäkringars hemförsäkring gäller också, sedan man först klarlagt hur stor förlusten är. Trygg-Hansa vill att kunden i första hand ska vända sig till sin nätleverantör, och Folksam hänvisar till ellagen och nätbolagen.

Mer läsning

Annons