Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall sommar ger god men sen suring

/
  • Kylan i sommar har försenat efterjäsningen av surströmmingen.

Den kyliga sommaren gör att surströmmingen jäser långsammare.
– Men det är ingen fara för premiären, säger saltören Sverker Johansson.

Annons

Torsdag är det surströmmingspremiär och kylan har påverkat årets produktion av strömming. Efterjäsningen som tar fram den speciella smaken har gått ovanligt långsamt i burkarna. Därför rekommenderar Sverker Johansson på Borkbo salteri i Enånger, att man låter burken stå i rumstemperatur om den fortfarande har ett platt lock.

– Surströmmingsburken måste få ett buktande lock, locket ska klicka upp. Den efterjäsningen är en viktig del i smakutvecklingen. Strömmingen måste få jäsa färdigt i burken, säger Sverker Johansson.

Kylan tidigare i sommar gör att efterjäsningen tar längre tid än vanligt och Sverker Johansson uppskattar att de ligger ungefär 14 dagar efter i produktionen jämfört med tidigare år vid den här tiden.

– Men premiären är inte i fara, lovar Sverker Johansson som ändå ser att den kalla sommaren varit mest av godo i surströmmingsproduktionen.

– Det blir en godare strömming i år, den är något mildare i smaken än normalt. Det är ovanligt fin kvalité på nästan alla tunnor, säger Sverker Johansson.

Läs mer:

Han byggde upp sjöboden efter surströmmingsbranden

Mer läsning

Annons