Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julle smakade bäst i test

/
  • Bästa smaklökarna har Johanna Julle som vann blindtestet i hård konkurrens med landshövding Barbro Holmberg.
  • Det är oerhört svårt att pricka rätt på smaker med ögonen förbundna förklarar tävlingsledare Steffo Thörnqvist när världsmästaren Billan Östlund, kommunalrådet Sven-Åke Thoresen, OS-guldmedaljören Ernst Bolldén, lagledaren Johanna Julle och landshövdingen Barbro Holmberg tävlar i provsmakning.
  • Billan Östlund väntar medan assistenten ger Sven-Åke Thoresen ett glas som visade sig innehålla svagdricka.
  • Henrik Widén vill lära ut mer om rom och har mött många intresserade Hudikbor på matmässan.
  • Tunnbröd av osötad råg, lingonmarmelad och honung med viol var några av smakerna som Steffo Thörnqvist ville se om tävlingspanelen skulle pricka rätt på.
  • Johanna Julle är försiktig med provsmakningen.
  • Ett argentinskt vin med mycket shiraz i rekommenderas Hans Modigs, Hudiksvall av vinkännaren Bengt Frithiofsson.
  • Vi svenskar har en tand för sött och därför gillar vi riojan som lagras i amerikansk ek, ett trädslag som avger mest vanilj och sockerarter förklarar vinkännaren Bengt Frithiofsson.
  • Kyparnas tävling handlar om balans och Jana Westin, Hudiksvall, jagas av Lisa Söderberg, Forsa.

Kvinnor bättre lämpade för sensoriska övningar framhåller Steffo Thörnqvist och det blev kvinnor i topp på matmässans blindtest. En mässa som har goda möjligheter att få en uppföljare nästa år.

Annons

- Vi hade hoppats på fler besökare men det tar tid att etablera sig. Vi siktar på ett år till i alla fall, säger initiativtagaren Thomas Sandberg, Hudiksvall som arrangerar mässan i samarbete med Hogge Strandell, Hudiksvall.

På mat- och dryckmässan var det 45 utställare som gav smakprover på allt från marmelad till whiskey. Den totala publiksiffran är inte klar men arrangörerna uppskattar att uppemot två tusen besökare passerat genom Glysishallen sedan i fredags.

I lördags visade konferencier Steffo Thörnqvist hur mycket av smaken som sitter i våra ögon.

- Det finns vinkännare som inte prickar rätt på vitt och rött vin när de gör testen med förbundna ögon, förklarar Steffo Thörnqvist.

För vinkunskaperna svarade Bengt Frithiofsson som under många år ägnat sig åt konsumentjournalistik med inriktning på vin.

- Jag tycker att vi är relativt lyckligt lottade som har Systembolaget. Jag har periodvis bott utomlands och sett vad det innebär att vara utlämnad åt matbutikernas inte alltid så intressanta utbud av viner, säger Bengt Frithiofsson.

Mer läsning

Annons