Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julhandeln väntas slå rekord

I helgen är det första advent, vilket traditionellt är startskottet för svenskarnas julhandel. Trots finanskrisen tros handeln slå rekord i år. Men i shoppinghysterin kan det vara bra att tänka på vissa saker, inte minst när man handlar på internet.

Annons

I Gävleborg räknar man med att julhandeln kommer att omsätta nästan 1,8 miljarder kronor i december, det är 370 miljoner kronor mer än under en vanlig månad. I snitt kommer gävleborgaren att spendera 6 367 kronor i detaljhandeln i december, 1 340 kronor mer än under genomsnittsmånaden för övriga året. Det enligt en undersökning som organisationen Svensk Handel har gjort.

Många handlare räknar också med att julhandeln på nätet kommer att öka. Men just på nätet finns det en del fällor att se upp för. Konsument Hälsingland varnar bland annat för så kallade escrowföretag eller betalningsförmedlare. Många företag erbjuder möjligheten att betala via en tredje part, escrowföretag, men då ska man kontrollera att det finns en säker anslutning innan man betalar.

Men det finns även en hel del saker man ska tänka på när det gäller den traditionella julhandeln i butikerna. Till exempel ska man fråga efter öppet köp och spara kvitton. Och, kanske viktigast, ska man inte handla för mer än vad man har råd med.

Mer läsning

Annons