Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordtimmen märktes knappt

Jordtimmen, Earth Hour, gav ingen synlig effekt hos kraftvärmeverket i Djuped. Men någon djupare analys har inte gjorts.

Annons

Clas Bergman vid driften på Fortum jobbade under Earth hour och såg inte att uppmaningen att släcka lampor och stänga elapparater gav någon effektminskning.

– Nej, det gjorde faktiskt inte det. Normalt brukar det sjunk en, två procent, men det är mycket som spelar in, redovisar han.

Effektförbrukningen rör sig normalt en hel del och att utläsa vad den beror på är inte alltid lätt. Mycket styrs av hur temperaturen ute rör sig, men företagens produktion i området har också betydelse.

– Det är väldigt temperaturberoende och det här brukar visa sig speciellt i villaområdena, men nu kunde vi inte se några större rörelser, säger Clas Bergman.

Han gissar att det ändå handlar om att effekten sjönk någon procent.

Earth Hour startade år 2007 i Sydney, Australien, på initiativ av WWF. Det var ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan.

I år genomfördes jordtimmen halv nio på lördagskvällen och man räknar med att människor i 126 länder släckte ljuset under en timme för att visa sitt stöd för klimatet.

Målet är enligt Världsnaturfonden, WWF, att över en miljard människor ska delta över hela världen och fem miljoner i Sverige.

De betonar att det inte handlar om en energisparkampanj, utan om att skicka en signal till politikerna. De vill att folk släcker ljuset i bostaden så att människor runt omkring ser att hushållet deltar i Earth Hour.

Earth Hour har märkts på många olika håll i landet. I Stockholm släcktes exempelvis Globens fasadbelysning och i Kungsträdgården hölls en stor show vars scenljus drevs av åtta proffscyklister från landslaget med hjälp av specialbyggda cyklar.

Bakom idén med pedalkraft stod studenter från programmet Teknisk design på Chalmers i Göteborg.

Mer läsning

Annons