Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbskris i midsommar

/
  • –  Var ute i god tid på midsommar så ska det gå bra, säger Jonas Stenberg utanför Hemköp.

Risken är rätt stor att jordgubbarna tar slut till midsommar. Och för att vara säker på att de är svenska gubbar, rekommenderar Jordbruksverket att köparen kollar kartongen extra noga.

Annons

– Vi har inte haft någon varm försommar. Jag skulle gissa att jordgubbarna är försenade med två veckor, säger Anders Andersson på Mickelssons parti, som säljer frukt och grönt i Hudiksvall.

Han säljer inte några svenska jordgubbar alls till butikerna i år.

– De svenska är för dyra för att det är ont om dem. Hållbarheten på belgiska är också mycket bättre, eftersom de är en annan sort än de svenska.

Morgan Tjernberg, Norrlandsansvarig på Finnerödja, håller med om att det råder stor brist på jordgubbar inför midsommar.

– Till i morgon har vi tagit in 2 000 liter utländska jordgubbar till hela Hälsingland och 900 liter svenska. Och det blir väldigt osäkert till midsommar.

En som däremot inte håller mot om att det råder brist på svenska jordgubbar är Urban Ljungberg, från Ljungbergs Partiaffär.

– Det finns jordgubbar att få tag på. Men mitt råd är att inte vara ute efter klockan 12 på midsommarafton.

Det råder olika meningar om det blir svenska jordgubbar till midsommar eller inte. Men de jordgubbsförsäljare som tidningen varit i kontakt är med överrens om en sak. Jordbruksverkets tips hur man ser om de är svenska jordgubbar eller inte, är bra.

– Kolla på kartongen efter odlarens namn och var jordgubbarna är odlade, säger jordgubbsförsäljare Jonas Stenberg.

Mer läsning

Annons