Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruksverket kan inte hjälpa hageldrabbade bönder

/
  • En hagelstorm i början av augusti i Dellenbygden förstörde stora kornodlingar.

Jordbruksverket har inget stöd att ge till lantbrukarna som drabbas av extrema väderfenomen.

Annons

Efter hagelstormen i Dellenbygden i början av augusti har flera lantbrukare skrivit till Jordbruksverket och bett om hjälp. Anders Persson i Bjuråker förlorade ungefär 30-40 hektar av sitt spannmål i hagelstormen. Han har vänt sig till både LRF och Jordbruksverket för att se om det finns någon hjälp att få eftersom han själv inte hade tecknat någon skördeskadeförsäkring.

– Sådana här naturfenomen händer så väldigt sällan så man tror inte att man ska bli drabbad och behöva en försäkring, säger Anders Persson.

LRF har inte någon skördeskadeförsäkring och för de drabbade lantbrukarna handlar det om förluster på flera hundratusentals kronor. Inte heller Jordbruksverket har något stöd att ge.

– Det finns inga stöd att få i en sådan här situation utan det är en försäkringsfråga, säger Camilla Callman, enhetschef på stödprocessavdelningen på Jordbruksverket.

– Om lantbrukaren har jordbrukarstöd och i och med det här inte längre uppfyller villkoren för jordbrukarstöd, så ska man vända sig till länsstyrelsen och berätta om det. Då kan man ändå få jordbrukarstödet om det anses vara extrema omständigheter, säger Camilla Callman.

Mer läsning

Annons