Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruk mitt i centrum

/
  • Niklas Wennberg, verksamhetsledare för Stadsjord, föreläste om projektet som ska få till mer lokal odling i staden.

I Göteborg bökar grisar upp odlingsbar jord mitt i staden och på rivningstomter växer sallad. Niklas Wennberg från Stadsjord visade hur gråa kvarter kan bli gröna och redan till sommaren kan närodlat bli verklighet i centrala Hudiksvall.

Annons

– Det handlar om att förvandla en ickeyta till en destination, säger Niklas Wennberg, verksamhetsledare på Stadsjord.

På onsdagen besökte han föreningen Omställning Hudiksvall och berättade om projektet Stadsjord som startade i Göteborg för tre år sedan. I detta samarbetar bland annat kommun, kyrka och universitet för att få till mer odling och lokal mat i städerna.

– Vi är experter på att centralisera och effektivisera produktionen, men alla transporter som blir är inte rätt väg att gå för ett hållbart samhälle, säger Niklas Wennberg.

I Göteborg bökade tre grisar upp delar av Högsbo kyrkas gräsmatta som sedan blev kolonilotter. I somras togs nästa steg då rivningstomter på Hisingen förvandlades till odlingsträdgårdar och intresset har varit stort.

– Det är så mycket mer än några fröpåsar och 16 kvadratmeter jord. Det växer snabbt och handlar om att man måste kunna förvara och förädla, säger Niklas Wennberg.

Han menar att det inte är någon skillnad på att genomföra detta i stora eller små städer, det viktiga är att det görs en bra förstudie för att hitta vilka personer som vill och kan och var områdena finns.

Omställning Hudiksvall har lagt ett medborgarförslag om stadsnära koloniträdgårdar och tänker sig bland annat området längs med Humlegatan vid Lillfjärden och järnvägsspåret som en lämplig plats.

– Men nu när man har sett vad de har gjort i Göteborg börjar man ju fundera på vad det finns för rivningstomter man kan utnyttja, säger Viveka Höglund från föreningen.

Även kommunalråd Göte Bohman (MP) lyssnade på föredraget.

– Det finns viktiga sociala aspekter i det här också. Förslaget behandlas positivt och jag hoppas att det kan komma i gång i sommar, säger han.

Mer läsning

Annons