Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb räddas med tid

/
  • Det har varit tufft att vänta på besked tycker Per Johan Westrin på Hiab som ser fram emot att få behålla sina arbetskamrater.
  • Alla är vinnare på uppgörelsen tycker IF Metallklubbens ordförande Kjell Persson och Hiabs platschef Patrik Kvarnlöf.

Hiab drar tillbaka varslet på 30 kollektivanställda. I stället minskas arbetstiden för samtliga 190 anställda i produktionen under ett halvår. Ett besked som fick positivt mottagande bland personalen.

Annons

- Jag blev glatt överraskad att de kommit fram till en så klok lösning, säger Anders Hellsén, Iggesund.

Arbetstiden minskas till 80 procent från den första juni till den 20 december. I stället kommer facket att bekosta utbildningsdagar motsvarande 20 procent av arbetstiden. Ekonomiskt innebär det att de anställda kommer att få i stort sett oförändrad inkomst.

- Det är en våldsam satsning som IF Metall i Hälsingland gör med fackliga utbildningsdagar för att hjälpa sina medlemmar och företagen, säger Hiabklubbens ordförande Kjell Persson.

Företagsledningen vid Cargoteks Hiabfabrik i Hudiksvall är nöjd med uppgörelsen.

- Det är bra att vi får behålla kompetensen i fabriken så att vi kan vara redo för framtida behov, säger platschef Patrik Kvarnlöf.

Hiab har sedan december 2007 halverat sin produktion och sin personalstyrka. För två veckor sedan skickades 40 anställda hem efter ett varsel på sjuttio kollektivanställda.

- Vi ser att vi närmar oss en kritisk gräns för att tappa kompetens i fabriken, säger produktionschef Hans Öhman.

Sänkt arbetstid är ett effektivare sätt att sänka kostnaderna än uppsägningar anser företagsledningen.

- Med den här uppgörelsen får vi effekt på kostnadssidan från den första juni. Med varsel hade besparingarna dröjt ett halvår, förklarar Patrik Kvarnlöf.

Mer läsning

Annons