Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK vill utreda yttrandefrihetsbrott

Vid midsommar fälldes en Hudiksvallsbo för hets mot folkgrupp. Nu inleder justitiekanslern, JK, en undersökning om samma brott begåtts av webbsidan som Hudiksvallsbon var ansvarig utgivare för.

Annons

Den 33-årige Hudiksvallsbon fällde så sent som den 18 juni för yttrandefrihetsbrott i egenskap av tidigare ansvarig utgivare för webbsidan som har en postadress i Gävle. Av Gävle tingsrätt dömdes han till 100 dagsböter och villkorlig dom.

Hudiksvallsbo medger att han ställt upp som ansvarig utgivare för webbsidan, men förnekar att han begått brott. Det är en stiftelse som står bakom sajten och det har varit öppet för den som vill att publicera material på sidan hävdade 33-åringen under rättegången.

Mannen bekräftar att det finns en nationalsocialistisk inriktning på sidan men framhöll också att det tydligt anges så att känsliga personer inte behöver komma in på sidan av misstag. Hudiksvallsbon argumenterade också att det enligt Europakonventionen finns utrymme för de åsikter som uttrycks på webbsidan.

Gävle tingsrätt drog andra slutsatser genom att konstatera att åsikterna som uttrycks är för grova för att inte fällas som rasistiska och nationalsocialistiska enligt samma konvention. I egenskap av ansvarig utgivare fälldes Hudiksvallsbon.

När nu justitiekanslern tar initiativ till en ny förundersökning om yttrandefrihetsbrott, så riktas den anmälan inte mot Hudiksvallsbon, utan mot webbsidan och stiftelsen. JK hävdar att verksamheten kan liknas vid ett förlag och borde regleras av samma lagar som styr utgivningen av dagstidningar.

Samme åklagare som ledde utredningen mot ansvarige utgivaren får nu JK:s uppdrag att utreda om stiftelsen, webbsidan med tillhörande verksamhet kan ställas till svars för yttrandefrihetsbrott.

Mer läsning

Annons