Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättehavsörn skådad i Skålbo

/

En sällsynt havsörn kretsade i luften och lurpassade på skarvar på Sandreveln på måndagen.

Annons

En havsörn modell större som hör hemma i Kamtjatka och Japan sågs på måndagen av fågelskådare i Hudiksvallsfjärden. Enligt Hudiksvallsfågelskådaren Mats Axbrink rör det sig troligen om en fågel som smitit från en av Europas djurparker, då örnen vanligen befinner sig på andra sidan jorden. Fågeln kallas jättehavsörn, och Mats Axbrink har tidigare rest till östra Ryssland vid stilla havet för att studera fåglarna i sin naturliga miljö.

– Den är större än en havsörn, den har större näbb och ser lite annorlunda ut. För ett otränat öga kan det se ut som en havsörn. Den här individen är bara några år gammal, men när de blir äldre får de vita fläckar på skuldrorna, som skiljer dem åt från havsörnar, säger Mats Axbrink.

Anders Lundquist på Sveriges ornitologiska förening, eller Birdlife Sverige som de kallar sig i ett internationellt samarbete, berättar att fågelskådare i Sverige Danmark och Polen observerat två olika individer av jättehavsörn de senaste åren, och att fåglarna troligen smitit från djurparker.

Kan de här fåglarna leva vidare utanför fångenskapen, eller hitta tillbaka till de områden där de andra jättehavsörnarna finns?

– De har svårt att hitta tillbaks. De blir enstöringar och rör sig fram och tillbaks i nordvästra Europa. De kan inte hitta tillbaka till sitt ursprungliga område, möjligtvis kan de hitta tillbaka dit där de är födda eller uppfödda, säger Anders Lundquist.

Jättehavsörnen som landat på Sandreveln knycker fisk från skarvarna som lever i stort antal på kolonin.

– Det händer även att jättehavsörnen tar skarvar, säger Mats Axbrink, som tog sig ut i båt för att studera den stora rovfågeln.

Mer läsning

Annons