Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jästbil kan vinna miljöpris

/
  • 5/6:an på Edsta skola har chans att vinna Lilla Kemipriset där förstapriset är en resa till Nobelmuseet i Stockholm. Finalbidraget har gjorts av Anna Krantz och Linn Westrin (längst fram).
  • Juryns motivering till finalplatsen:

5/6:an på Edsta skola har chans att vinna Lilla Kemipriset 2011. Ett av deras förslag har valts ut som ett av åtta bidrag till finalomröstningen.

Annons

Förra året var kemins år och var en del av FN:s årtionde för hållbar utveckling. Som en del av kemins år arrangeras Lilla Kemipriset. Per Löfgren, klassföreståndare på Edsta Skola, fick tips om tävlingen och eleverna nappade på uppdraget.

Uppgiften var att måla en bild av framtidens kemi. Bland de 700 inskickade bidragen fastnade juryn för Anna Krantz och Linn Westrins jästbil som nu tävlar om förstapriset: Två dagar i Stockholm med besök på Nobelmuseet och boende på hotell för hela klassen.

– Vi tänkte att det vore bra om bilarna inte förorenade naturen, säger Anna Krantz.

Deras tanke med bilen är att utnyttja att jästen växer när den jäser. När jästen blir för stort för utrymmet i motorn blir det en smäll som ger ett tryck som gör att bilen drivs framåt. Samtidigt som det smäller till skakas mer jäst ner i motorn.

– De andra bidragen är ganska bra, men jag hoppas att vi vinner, säger Anna.

På lillakemipriset.se kan man rösta på bidragen fram till och med den 29 februari. Vinnarna presenteras 5 mars.

Mer läsning

Annons