Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janken rymde in till stan

/
  • Janken trivdes bra hemma hos HT:s sportreporter Christina Bodén. Han stod i stallet hemma hos henne medan hon listade ut vem han var och var han hörde hemma.

23-årige varmblodet Janken blev skrämd i hagen i Idenor och gav sig iväg i full fart in till stan. Han fångades in och det blev ett detektivarbete innan man kunde lista ut vem han var.

Annons

Tre hästvana hantverkare fick tag på hästen Janken vid tvåtiden på måndagen. Då hade han sprungit flera kilometer från Idenor till Håstavillorna vid Ankargatan. Janken var svettig och nog lite ängslig att ha kommit så långt hemifrån. Då visste ingen vem som ägde hästen och var han kom ifrån.

HT:s sportreporter Christina Bodén bor vid golfbanan i Idenor och har tre hästar hemma på gården. Hon kontaktades för man trodde det var en av hennes hästar som rymt. Men när hon konstaterat att alla tre lugnt stod och åt hö i hagen så åkte hon iväg till Ankargatan med hästtransporten och lastade in rymlingen, och tog hem honom till sitt stall.

– Han gick snällt på transporten, och verkade glad att bli omhändertagen, säger Christina Bodén. Jag visste inte vems hästen var, men kunde inte låta honom springa in till stan. Och polisen har ingen plats för en förrymd häst.

Janken fick stå i en box i gårdens stall och äta hö. Under tiden försökte Christina Bodén lista ut vilken häst hon hade i stallet och vem som ägde den. Till slut, via grannars bekanta och så vidare, så kom det fram att det nog var 23-årige Janken som brukade stå i en egen hage vid Idenors skola.

Ägaren Inge-Marie Jälmhager befann sig på jobbet och hade ingen aning om att hennes häst hade givit sig ut på egna äventyr. Hon berättar att Janken gått i samma hage i sju år utan att ha rymt någon gång. Hon tror att en älg kan ha skrämt honom.

Hon åkte genast från jobbet och hämtade hem honom. Sen blir det förstås ett bestyr för henne att laga hagen där han gått igenom.

Mer läsning

Annons