Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobs kyrka får nya urtavlor

/

Börjar man riva och renovera, så hittar man oftast mer att laga än man hade räknat med. Så är fallet även när det gäller kyrktornet på Jakobs kyrka i Hudiksvall. Torntaket blänker nytt och kopparrött, men under blev det extra jobb. Urtavlorna av järnplåt hade rostat ut, och de ska också bytas. Någon gång till våren plockas byggnadsställningarna ned.

Annons

Planeringen av själva taket var grundlig och noga förberedd. Men så kom överraskningarna: rötskador i underliggande virke, och sönderrostade urtavlor. På tisdag kväll klubbade församlingens fastighetsutskott beslutet: allt ska bytas ut, och det ska bytas nu.

– Församlingen vill ersätta alla fyra urtavlorna med nya, av koppar. Man vill inte börja om när det har gått kanske tio år, utan göra klart medan ställningarna är på plats. Det finns en ansökan hos länsstyrelsen, och vi har begärt skyndsam behandling av den, säger Anders Svahn, som arbetar inom församlingens fastighetsförvaltning.

Kupan som vetter mot norr har de största skadorna. Under plåten finns rätt omfattande rötskador, det är mycket rost i urtavlans nederkant, och hela klockkupan sitter löst. Man plockar inte loss grejorna hur som helst, försäkrar Jonas Karlsson från Cityplåt i Umeå, som har entreprenad på renoveringen.

– Vi räknar med att det tar ungefär 500 timmar per sida, säger han.

Det blir dyrt, men vackert. Och det en åtgärd av lokal, kyrkohistorisk dignitet. Om något år är taket mörkt igen, och byggnadsställningarna glömda. Och tiden går.

Mer läsning

Annons