Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare ersätts för eftersök

/
  • Gunnar Olsson och hunden Ruffe rycker ut för att spåra trafikskadade djur. Nu höjs ersättningen till jägarna vid eftersök, och Gunnar hoppas att det ska få fler att intressera sig.

Från och med årsskiftet är bilister skyldiga att ringa polisen vid alla kollisioner med vilt, även om man inte tror att djuret skadats. Dessutom är man tvungen att märka ut platsen för att underlätta eftersök.

Annons

Nya lagar som träder i kraft efter nyår är tänkta att minska lidandet och göra det lättare att söka upp och avliva påkörda djur. Varje år blir nästan åtta hundra rådjur och två hundra älgar påkörda i Gävleborgslän. Många av dem dör inte omedelbart, utan försvinner in i skogen. Vid dessa tillfällen kallas jägare in för att göra eftersök och avliva djuren.

Det är sedan tidigare lag på att ringa polisen om man tror att djuret blivit skadat vid en krock. Nu skärps lagen till att bilister måste anmäla alla kollisioner med större vilt. Dessutom måste olyckplatsen märkas ut.

Gunnar Olsson i Enånger har lång erfarenhet av eftersök av trafikskadade djur. Han är samordnare för eftersök i området söder om Hudiksvall. Han välkomnar de nya lagarna.

Att ersättningen till de jägare som arbetar med eftersök höjs efter nyår uppskattas av han.

– Framförallt tror jag att det kan sporra fler yngre att lära sig mer, och att det får fler att träna sina hundar på eftersök. Både hundar och jägare måste öva för att bli bra på eftersök och som det är nu är återväxten ganska dålig.

Mer läsning

Annons