Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till att borra i tallar på reservat

/
  • Länsstyrelsen har gett dispens till att borra i tallar på Hornslandets naturreservat.

Forskare behöver utföra provtagningar från träd på Hornslandets naturreservat.

Annons

Till det beviljar nu Länsstyrelsen dispens från föreskrifterna.

Forskningsprojektet Sommartorka och skogsbränder i Fennoskandien har ansökt om dispens från reservatsföreskrifterna, då man vill få lov att borra i upp till 25 tallar inom norra Hornslandets naturreservat.

Forskningen fokuserar på rekonstruktion av torka och nederbörd i Skandinavien och tidigare provtagningar har, enligt forskarna bakom ansökan, inte medfört att träden skadats. Borrningen innebär att två hål om 6 millimeter görs i trädet, och utifrån det ska man kunna bestämma trädets ålder samt utföra årsringsanalyser.

Därefter rekonstruerar forskarna utifrån provresultaten sommartorka för de senaste 500 åren i södra och mellersta Sverige. Träden på Hornslandet är sådana som projektet efterfrågar då de dels utsätts för torka på den hällmark där de växer, dels har de skogsbrandshistorik från slutet av 1800-talet.

Projektets syfte är, kort sammanfattat, att studera vilka väderförhållanden som resulterar i sommartorka och hur de i sin tur kan relateras till skogsbränder, både i då- och nutid.

Mer läsning

Annons