Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivar brinner för sin sport

/
  • Ivar Ringqvist och hans fru Margareta stortrivs i sitt hem i Näppänge, Bjuråker.
  • På bilden poserar Ivars far med sina vänner i gymnastiksalen vid Läroverket i Hudiksvall. Avsändaren av kortet noterar också att papperet han skrivit på är från fabriken i Iggesund.
  • Klädseln var kanske inte den mest bekväma på Ivars fars tid.

I vackra Näppänge, Bjuråker finns sedan några dagar en färsk SM-vinnare i tennis.

Annons

Ivar Ringqvist är nyligen hemkommen från veteran-SM i tennis med en vinst i bagaget. En spänstig veteran möter upp i dörren när HT kommer på besök. Ivar tävlar i år i klassen herrar 85 plus. Yngsta klassen är 35–40 års ålder.

Vanligtvis går tävlingarna i Stockholm, Göteborg och Båstad. Den här gången blev det en längre resa till Lund. Totalt brukar det vara cirka 500 deltagare, uppdelade i olika åldersklasser.

– Det var ju lite extra långt i år, men det går bra när man kan åka tåg, säger Ivar Ringqvist.

Intresset för tennis föddes tidigt. När Ivar var 13 år började han spela tennis med sin kompis Bengt Sundin. Racket och boll införskaffades, samt en bok där de läste om hur man slog bollarna.

– Vi började faktiskt i samma gymnastiksal som min far spelat i som ung, borta vid Läroverket i Hudiksvall.

Ivar visar en bild på sin far som från tennistiden i gymnastiksalen. Bilden visar fyra unga män stiligt klädda i skjorta med stärkkrage och slips eller fluga.

– Tennis är bra på så vis att de flesta har råd att hålla på med den, eftersom det inte kräver en massa dyr utrustning. Sporten i sig har inte förändrats så mycket, men kläderna har iallafall blivit bekvämare.

Gymnastiksalen på Läroverket var mycket uppbokad och det var svårt att hitta några tider för Ivar och hans kompis Bengt att spela.

– Den enda tid som fanns var mellan sex till åtta på söndagsmorgnarna, så vi fick kliva upp tidigt.

Några förebilder som funnits på senare tid, som till exempel Björn Borg, fanns inte då. Ivar och Bengt hade med andra ord inga speciella idoler.

– Men vi visste iallafall att kungen, Gustav V, spelade tennis.

Ivar och Bengt åkte inte runt och spelade, men var med på Läroverkets egna tävlingar.

– Allt var ju väldigt lokalt på den tiden.

Ivar har rötterna i Bjuråker. Hans farfar var präst där och hans far var under en tid ordförande för hembygdsföreningen och var engagerad i uppbyggnaden av Bjuråkers forngård. Efter att ha bott en tid i Västerås, bestämde sig Ivar och hans fru Margareta för att köpa gården i Näppänge och flytta dit.

– Vi ångrar verkligen inte att vi flyttade upp. Vi trivs otroligt bra, man kan inte ha det bättre. Det är fantastisk natur och ett rikt kulturliv.

Ivar och Margareta uppskattar att det är sådan bredd på kulturutbudet, trots att de bor på landsbygden. Här finns allt från lokala till nationella inslag i musiklivet.

– Vi kan ju till och med se opera live från Metropolitan här.

Efter ett uppehåll från tennisen i några år tog Ivar upp spelandet igen i 50 års ålder. De senaste två åren har han varje vecka spelat med Erik Nyman, som är chefstränare i Hudiksvalls Tennisklubb.

– Jag måste rikta ett stort tack till Erik Nyman som tränar med mig varje vecka.

Det är en något blygsam SM-vinnare som sitter i den vackra släktgården och pratar. Efter ett tag kryper det fram att han även deltagit i lag-VM i Österrike 2014. Bland annat fick de då tävla mot laget från USA. Spelarna där hade under sin storhetstid varit med i finalen i Franska öppna mästerskapen i tennis och Davis Cup, två av världens största tennistävlingar.

– Det var ju jätteroligt att få spela mot så duktiga spelare, de var ju i en helt egen klass. De tog ju förstås hem matchen, men vi vann faktiskt ett game!

En kväll kom barnbarnet springande till Ivar innan det var dags att gå och lägga sig. Han sa att han bara måste få säga godnatt till "VM-farfar".

– Då blir man ju lite stolt.

Mer läsning

Annons