Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isarna i Hälsinglandär fortfarande tunna

/
  • Lars Swartling har åkt långfärdsskridskor i över 50 år och har stor erfarenhet av vattenstråken kring Hudiksvall.

Trots att vintern har kommit är isarna fortfarande förrädiska. Enligt Friluftsfrämjandets expert är det ovanligt sen isläggning i år.
– Vi brukar vara igång i mitten av november, säger Lars Swartling.

Annons

Den som redan nu tänkt ge sig ut på isarna bör tänka en gång till. Enligt israpportören och långfärdsskridskoveteranen Lars Swartling är det fortfarande mycket förrädiska isar inom Hudiksvall.

– I år är det ovanligt sen isbildning. Normalt brukar vi ha full aktivitet med gruppturer på isarna redan i mitten av november. Förra året gjorde vi första turen på Hudiksvallsfjärden den 21 december, säger han.

Lars Swartling leder långfärdsskridskoaktiviteter för Friluftsfrämjandet Hudiksvall och har åkt på isar i över 50 år. Han har redan varit ute och testat några av isarna i Hälsingland, till exempel Rångsjön i Delsbo och på delar av Ljusnan och i Järvsötrakten.

– Men sedan dess har isarna försvagats en del, säger Lars Swartling.

Carl-Erik Wiberg är inre befäl vid Norrhälsinge räddningstjänst och genom åren har han fått en del larm om personer som gått genom isen. Han uppskattar att de får 1–3 larm per säsong.

– Mer och mer folk vistas på vattnet om vintern och därmed har även olycksantalet ökat. Men de flesta behärskar riskerna, speciellt långfärdsskridskoåkare.

Mer läsning

Annons