Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IPSC ska lyfta klubben

/
  • Under IPSC-träningen följer en person efter den som skjuter och har med sig ett tidtagarur. Både skyddsglasögon och hörselskydd är obligatoriskt på grund av splitterrisk och höga smällar.
  • Många typer av ammunition och pistoler är representerade.
  • David Law skjuter oftast precision på 25-metersbanan.
  • Från skjutbanan till den säkra zonen vid parkeringen, så kallad safety zone, måste vapen bäras i väska.

Hudiksvalls Pistolskytteklubb bygger nytt, och inom några år hoppas klubben kunna anordna en unik tävlingstyp för närliggande föreningar.

Annons

Klubbens skjutbana i Iggesund gjordes i ordning 2003, bland annat med hjälp från gymnasiets byggprogram. Nu är det åter dags för nybyggt, när klubben satsar på att bygga en 50-metersbana och fältskyttebanor.

– Förra året fick vi bidrag från kommunen för att göra det här, och vi hoppas kunna hålla i tävlingar i bland annat IPSC inom två år, berättar Bernt Andersson.

IPSC, eller dynamiskt skytte som det också kallas, är en snabb gren där utövaren springer en bana på tid och skjuter på fasta och rörliga mål. Flera i klubben beskriver södra Norrland som en vit fläck på IPSC-kartan, något man nu har siktet inställt på att ändra.

Domare ska utbildas i slutet av juli och en ny bana börja byggas inom ett år. Tävlingar ska hållas tillsammans med Härnösands och Sundsvalls pistolskytteklubbar. Men det är på 25-metersbanan som grunden läggs.

– Det är här inne man börjar för att ens kunna ta sig ut dit till IPSC-banan, säger Börje Nordin som står med David Law och Peter Söderholm och skjuter precisionsskytte.

Rutinerna sitter stenhårt, och det måste de göra. Säkerhetszoner, klarrop och hörselskydd är bara några av säkerhetsaspekterna som klubbens medlemmar håller hårt i.

Målet med nybyggnationen är att få klubben och sporten att växa tillsammans med en gren som blir allt större.

– Om man ser till världen är IPSC-skyttet otroligt populärt och i Sverige växer det fort. Tävlingarna som finns blir fulla på nolltid när anmälningarna släpps, berättar medlemmen Henrik Nilsson.

Mer läsning