Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Introduktionen till arbetslivet har börjat

/

När pengarna från Försäkringskassan tar slut, väntar arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Ett knappt 50-tal är inskrivna i Hudiksvall.

Annons

När sjukpenningsdagarna eller den tidsbegränsade sjukersättningen är slut, ska den som har varit sjuk ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen lämnar inte uppgifter om hur många personer som är inskrivna i den arbetslivsintroduktion som är en del av det nya regelverk som trädde i kraft den 1 januari i år, med hänvisning till det integritetsintrång det skulle innebära att söka efter personer utifrån så känsliga uppgifter som ohälsa anses vara.

Några exakta siffror finns alltså inte men Charlotte Palmborg, chef för arbetsförmedlingen i Hudiksvall, uppskattar att det är omkring 50 personer som är inskrivna i Hudiksvall.

- Det är ett knappt 50-tal som vi har träffat i överlämningssamtal med Försäkringskassan, säger hon.

Överlämningsmötena mellan de berörda personerna, Försäkringskassans handläggare och Arbetsförmedlingens arbetsförmedlare, började redan i oktober. Sedan den 1 januari har de utförsäkrade fått påbörja Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion och sedan dess är det också Arbetsförmedlingen som står för den ekonomiska ersättningen, aktivitetsstöd.

Arbetslivsintroduktionen går ut på att individen får stöd av arbetsförmedlare och andra specialister i sitt sökande efter ett arbete. Introduktionen pågår som längst i tre månader.

Mer läsning

Annons