Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Interaktiva möjligheter nytt på biblioteket

/
  • Bibliotekschefen Helene Swenne visar den nya digitala skrivtavlan, som förutom är en interaktiv griffeltavla också kan erbjuda videokonferenser och internetanvändning. Biblioteksbesökaren Ingrid Eriksson var först ut att prova tekniken.

En ny manick har kommit till Hudiksvalls bibliotek. Det är en digital skrivtavla, som går att använda på mångahanda sätt. Tanken är att datoranvändningen ska vara kollektiv och på så sätt främja demokratin.

Annons

Biblioteksbesökaren Ingrid Eriksson är först ut att pröva den nya tekniken. Raskt skissar hon med hjälp av fingret upp en tulpan i flera färger.

– Jag har arbetat som lärare och det här är mycket bättre än de gamla tavlorna med kritor, det var bökigt.

Att använda datorn ska inte längre vara en enskild aktivitet. Det nya är att grupper tillsammans och interaktivt kan utforska bredbandsteknikens alla möjligheter. En digital skrivtavla är uppsatt i entrén på Hudiksvalls bibliotek. Det är en så kallad digital whiteboard, med bland annat möjligheter till videokonferenser och till surfande.

– Jag ville att den skulle vara mitt i lokalen, där folk rör sig, biblioteket är inte tyst längre, säger Helene Swenne, bibliotekschef.

Den nya tekniken är till för att öka medborgarnas delaktighet i det demokratiska samhället, förklarar Gunilla Kindstrand. Hon är projektledare i Fiber optic valley och arbetar med att hitta möjligheter för bredbandtekniken att främja demokrati och kultur. Bibliotekets satsning, som kostade 30 000 kronor, kan ses som ett delprojekt i hur det utbyggda stadsnätet kan användas för att öka medborgarnas delaktighet.

Stefan Gistvik är på plats för att hjälpa till. Han har arbetat med hur stadsnätet ska kunna komma Hudiksvalls kommuns medborgare till del under femton år, och är nöjd med att den interaktiva skrivtavlan har kommit på plats. De digitala skrivtavlorna finns redan i skolorna, men det här är den första som placerats i det offentliga rummet.

Vad tavlan kommer att användas till är öppet, tanken är att intresserade kan ta kontakt med biblioteket. Till exempel för videokonferenser, föreläsningar och interaktiva övningar.

Mer läsning

Annons